fbpx Skip to main content

Imate svoj biznis, prodajete usluge ili proizvode? Organizovali ste kompletan proces od proizvodnje do isporuke? Vreme je da se bacite na oglašavanje! To je sledeći korak koji će vam pomoći da proširite svoj biznis, privučete nove kupce i ostvarite veći uspeh.

Ali pre nego što uložite svoj novac, zapitajte se: da li će ti plaćeno oglašavanje zaista doneti željene rezultate? Da li je dovoljno samo platiti reklame i gledati kako prodaja raste? 

Naš kolega Luka će obraditi ovu temu i otkriti nam tajne plaćenog oglašavanja. On je deo marketing departmana i bavi se plaćenim oglašavanjem preko 7 godina, a u LionEight-u je kreirao mnoštvo različitih uspešnih kampanja. Razmotriće zašto se isplati i zašto ne, ali i pružiti potrebne informacije sa aspekta poslovanja kako biste doneli pravu odluku za svoj biznis.

Učimo od starih majstora

Zamislite vreme kada su pekari mamili kupce mirisom svežeg hleba i jednostavnim pozivom “Vruć hleb, još malo pa nestalo!”. To je bio onaj stari trik – jednostavan, besplatan, ali efikasan način reklamiranja proizvoda pre nego što je marketing postao nauka. Sada, u digitalnom dobu, tržišta su veća, ali cilj je isti: privući pažnju i prodati svoj proizvod ili uslugu.

Ono što je definitivno jasno jeste da biti prisutan na internetu više nije dovoljno. Kompanije se sada suočavaju sa izazovom kako da se izdvoje iz gomile online sadržaja i privuku pažnju potencijalnih kupaca širom sveta. Tu dolazi plaćeno oglašavanje kao efikasno i skalabilno rešenje.

Plaćeno oglašavanje: Alat za uspeh, ali ne i čarobni štapić

Plaćeno oglašavanje je sjajan način da promovišeš svoje proizvode ili usluge, ali samo ako je deo šire strategije. Bez dobro organizovanih procesa za prodaju, isporuku i naplatu, čak i najbolja kampanja može da propadne. Marketing može da unapredi uspeh dobro postavljenog poslovanja, ali ga ne može zameniti.

Mnogi misle da je plaćeno oglašavanje čarobni štapić koji rešava sve probleme. Samo klikneš i prodaja raste, zar ne? Ali, realnost je drugačija. Uspeh zahteva mnogo više. Usavršavanje proizvoda, praćenje trendova, stalno unapređenje procesa i optimizacija marketinških kampanja na osnovu feedback-a prodajnog tima i potencijalnih kupaca su od suštinskog značaja.

Tržište je prebukirano, a konkurencija nemilosrdna, pa je zato ključno shvatiti da uspeh dolazi kroz blisku saradnju marketinga s ostalim sektorima i brzo prilagođavanje promenama.

Da li si ikada imao situaciju gde ti plaćeno oglašavanje nije donelo željene rezultate? Šta misliš da je bio glavni problem?

Uspešno sprovedene kampanje u LionEight-u

U LionEight-u smo imali mnogo uspešnih kampanja koje su pokazale da plaćeno oglašavanje može biti veoma isplativo. Naš uspeh dolazi iz integrisanog pristupa, gde  marketinške aktivnosti podržavaju sve ostale aspekte poslovanja.

Naš marketinški tim blisko sarađuje sa prodajnim timom, prati trendove i zahteve kupaca, i sarađuje sa tehničkom podrškom kako bismo precizno ciljali ključne probleme. Kontakti koji se prijave prate se od početka do kraja, dok proces ne bude kompletan. Povratne informacije iz svih sektora koriste se za poboljšanje kampanja. Uz puno rada i truda, ovo je omogućilo da naše kampanje budu ne samo vidljive, već i efektivne, sa smanjenim troškovima oglašavanja.

Važno je razumeti da plaćeno oglašavanje nije izolovana aktivnost, već deo šireg sistema koji uključuje prodaju, razvoj, operacije i druge poslovne aspekte. Integracija i sinergija između ovih elemenata ključni su za uspeh marketinških kampanja. Plaćeno oglašavanje može biti veoma efikasno, ali samo ako je deo sveobuhvatne poslovne strategije.

Primeri loše prakse: Kada se plaćeno oglašavanje ne isplati

Plaćeno oglašavanje može biti izuzetno efikasno, ali samo ako su svi ostali aspekti poslovanja optimizovani. Navešću dva primera loše prakse koja pokazuju zašto se ponekad ne isplati:

 • Prodaja proizvoda: Klijent je ostvario preko 150 prodaja u jednom danu, ali je imao samo 60 proizvoda na lageru. Mnogi kupci su ostali razočarani. Ovo pokazuje kako loše planiranje zaliha može sabotirati uspešnu kampanju.
 • Prijave za uslugu: Kampanja je privukla preko 50 prijava, ali vlasnik nije kontaktirao ljude na vreme. Potencijalni klijenti su otišli negde drugde. Ovo pokazuje kako loše upravljanje vremenom i komunikacijom može dovesti do gubitka klijenata.

Marketing i reklama može biti najbolja, ali ukoliko neki deo procesa nije optimizovan (na primer, nabavka ili isporuka) to će na kraju kočiti i marketing. Marketing je tu da prikaže, promoviše i zainteresuje korisnike, ali da bi bio efikasan, svi delovi poslovanja moraju da funkcionišu skladno.

Suština je da se plaćeno oglašavanje isplati, ali samo ako je poslovanje dobro organizovano. Svaka kampanja ima za cilj da proizvod ili usluga dopre do šire publike, povećavajući vidljivost i privlačeći kupce. No, da bi sve funkcionisalo kako treba, svaki deo poslovanja mora da radi sinhronizovano. To znači da je neophodno imati dobro planiranje zaliha i efikasnu komunikaciju s klijentima. Bez tih osnova, oglašavanje neće doneti željene rezultate. Ali kada su svi delovi poslovanja u skladu, plaćeno oglašavanje može zaista podići prodaju i pomoći kompaniji da raste.

Kako bi ti rešio problem sa zalihama ili upravljanjem vremenom da osiguraš uspeh svoje sledeće kampanje?

Sveobuhvatan pristup za dugoročni uspeh

U LionEight-u smo se ozbiljno posvetili optimizaciji svih aspekata poslovanja. Povezali smo marketing sa prodajom, “razvojem” i korisničkom podrškom, i to nam je donelo izvanredne rezultate. Mesec za mesecom, naši rezultati su sve bolji. Plaćeno oglašavanje je važan deo tog uspeha, ali samo zato što je deo dobro organizovanog sistema. Kada svi delovi kompanije rade zajedno, marketinške kampanje donose prave rezultate. Na ovaj način, postižemo dugoročan uspeh i rastemo na tržištu, zajedno sa našim klijentima.

Nešto ne štima? Preispitajte svoje poslovanje

Ako ulažete resurse u plaćeno oglašavanje (koje se pravilno i stručno vodi), a ne postižete očekivane rezultate, problem možda nije samo u reklami.

Preispitajte i analizirajte sledeće tačke:

 • Efektivnost kampanje: Da li postiže ciljeve i kako publika reaguje?
 • Usklađenost proizvoda sa potrebama kupaca: Da li vaš proizvod ili usluga zadovoljavaju stvarne potrebe ciljne publike?
 • Konkurentnost na tržištu: Kako se vaš proizvod pozicionira u odnosu na konkurenciju?
 • Interni procesi kompanije: Da li su poslovni procesi organizovani? 
 • Kvalitet podrške: Da li kupci dobijaju pravovremenu i kvalitetnu podršku?
 • Cena proizvoda/usluga: Da li je cena adekvatna u poređenju sa konkurencijom i kvalitetom?
 • Očekivanja i edukacija: Da li imate realna očekivanja od digitalnog oglašavanja i jeste li dovoljno edukovani o njegovim mogućnostima?

Budite iskreni prema sebi, otvoreni za promene i transparentni u svom poslovanju. Samo tako ćete lakše otkriti zašto se plaćeno oglašavanje možda ne isplati. Kada unapredite svoj proizvod i strategiju, i kada optimizujete interne procese, bićete spremniji da se vratite plaćenom oglašavanju sa većom sigurnošću u uspeh.

Pre nego što počnete: Saveti za optimizaciju plaćenog oglašavanja

 • Definišite jasne ciljeve: Kada pokrećete reklamnu kampanju, postavite konkretne ciljeve. Na primer, ako prodajete proizvode, cilj može biti povećanje broja prodatih jedinica za 20% u naredna dva meseca. Ako pružate usluge, cilj može biti povećanje broja upita ili zakazanih termina za 30% u istom periodu.
 • Upoznajte svoju publiku: Upoznajte svoje potencijalne kupce. Saznajte šta ih zanima, kakve su im navike i s čime se suočavaju. To će vam pomoći da bolje ciljate svoju kampanju prema njihovim potrebama.
 • Testirajte i optimizujte: Kada kreirate reklamne kampanje, neka vam bude praksa da testirate različite verzije oglasa kako biste videli koji tipovi sadržaja i ponuda najbolje funkcionišu. Na primer, možete testirati različite naslove, slike ili pozive na akciju u oglasima kako biste videli koji privlače najviše pažnje i generišu najviše klikova.
 • Koristite retargeting: Retargeting je tehnika koja vam omogućava da se ponovo obratite posetiocima vašeg sajta koji su već pokazali interesovanje, ali možda nisu odmah izvršili željenu akciju, poput kupovine ili prijave. Ovo je veoma efikasan način da povećate konverzije, jer se obraćate ljudima koji su već zainteresovani za vaše proizvode ili usluge.
 • Pratite metrike i analize: Kada pokrenete reklamnu kampanju, važno je redovno pratiti njen uspeh i analizirati relevantne metrike. Na primer, možete pratiti broj klikova, konverzija, troškove po konverziji i povrat investicije (ROI). Ovo vam omogućava da razumete šta funkcioniše, a šta ne, i da prilagodite svoje kampanje kako biste postigali bolje rezultate.
 • Proverite svoje interne procese: Budite sigurni da možete da isporučite ono što reklamirate. Proverite da li imate dovoljno proizvoda ili kapaciteta za pružanje usluga, da li su vaši interni procesi dovoljno efikasni i da li sve funkcioniše kako treba. Sve ovo je ključno da bi vaša reklamna kampanja bila uspešna.

Da li imate jasno definisane ciljeve za svoju sledeću kampanju? Šta bi moglo da se poboljša u vašoj trenutnoj strategiji oglašavanja?

Luka Mirković – Maj 2024.