fbpx Skip to main content

U današnjem digitalnom dobu, sa razvojem IT tehnologija,  uloga Quality Assurance (QA) postaje sve značajnija. Ove nedelje se obeležava i Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama i to je bila sjajna prilika da istaknemo doprinos žena u ovoj industriji i da podstaknemo nove generacije da istraže mogućnosti koje pruža. Upravo o tome, koliko je QA zapravo poželjno zanimanje i šta obuhvata ćemo razgovarati sa našom sagovornicom, Katarinom Đurović, koja je Medior Manual QA Engineer sa više od dve godine iskustva u kompaniji LionEight.

“Povodom Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama zaista bih volela da istaknem ulogu i doprinos žena u svetu tehnologije. Kao Medior Manual QA Engineer sa dve i po godine iskustva u ovoj profesiji pokušaću da vam dočaram čime se ja zapravo bavim u LionEight-u i zašto je ovo zanimanje mnogima primamljivo. Ono što vam mogu reći na samom početku je da je moj ulazak u svet QA-a bio veoma inspirativan i ispunjen izazovima na svakom koraku.

Šta ustvari predstavlja uloga Manual QA?

Manuelno testiranje igra ključnu ulogu u osiguravanju kvaliteta softvera. Dok se tehnologija brzo razvija, potreba za preciznim i temeljnim ispitivanjem ne opada. U LionEight-u smo shvatili važnost QA-a na pravi način.  

Moj put ka IT-u i profesiji kojom se bavim započeo je u velikoj meri sa radoznalošću i željom da razumem kako tehnologija funkcioniše. Vremenom sam zavolela ono što radim i shvatila da me privlači to što moja profesija zahteva – analitičnost, detaljnu pažnju i rešavanje problema. 

 

QA ili Quality Assurance je esencijalna karika u razvoju softvera. Naša uloga nije samo da testiramo funkcionalnost proizvoda, već i da osiguramo da je kvalitet naših proizvoda na najvišem nivou.

Biti deo QA tima znači biti čuvar kvaliteta, a to je odgovornost koju shvatam veoma ozbiljno. Kroz svoje iskustvo u LionEight-u, naišla sam na mnogo izazova koji su me terali da rastem i učim.  Neke od najbitnijih lekcija su kako efikasno komunicirati u različitim timovima, kako identifikovati i rešavati probleme, kao i kako se prilagoditi dinamičnom okruženju razvoja softvera. 

Moj posao nije samo da pronađem greške, već i da sarađujem sa programerima, project menadžerima i dizajnerima u cilju osiguranja kvaliteta našeg proizvoda.

Korisnici koji koriste naš softver očekuju da on radi besprekorno, zato je QA tim stručnjaka u LionEight-u ključni deo procesa razvoja softvera. 

Mi se fokusiramo na samog korisnika. Znamo da je loše korisničko iskustvo jedan od glavnih uzroka gubitka klijenata. Kada testiramo ručno, možemo da identifikujemo potencijalne probleme koji bi mogli da utiču na korisničko iskustvo i rešimo ih pre nego što postanu ozbiljni, samim tim ne dozvolimo da stignu do korisnika. 

Važnost QA testiranja

Manuelno testiranje i generalno uloga QA stručnjaka postaju sve važniji u današnjem digitalnom svetu. LionEight je to prepoznao i dosta resursa i vremena ulaže u obuku i podršku našim QA timovima. Kroz naš rad, ne samo da osiguravamo kvalitet našeg softvera, već postavljamo standarde u industriji. 

Jedna od najvećih inspiracija u mom putovanju bila su žene koje su već ostavile svoj trag u svetu tehnologije. Gledajući njihove uspehe, shvatila sam da je pol nebitan u poređenju sa sposobnostima, znanjem i strašću koje unosim u svoj posao.

Ako ste deo kompanije koja još uvek nije prepoznala važnost QA, nadam se da će vam ovaj blog pružiti uvid u to kako biste mogli da unapreditite svoje procese.

Jer, svi zaslužuju pouzdan softver, a QA je ključ za postizanje tog cilja! Tako da QA je zaista jedno od najtraženijih zanimanja današnjice.

Kao žena u ovom polju, ponosna sam na svoj doprinos i nadam se da će moj primer inspirisati druge da se pridruže ovoj uzbudljivoj i rastućoj industriji.”